Finalisten AVRO Toneel Publieksprijs 2012 bekend!

Finalisten AVRO Toneel Publieksprijs 2012 bekend!

Vlak voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen is het altijd tijd om de publiekslieveling van het afgelopen theaterseizoen bekend te maken. De drie finalisten die strijden om de felbegeerde Toneel Publieksprijs 2012 zijn de voorstellingen ‘Branden’ van het Ro Theater, ‘Herakles’ van Toneelgroep De Appel en ‘Midzomernachtdroom’ van het Nationale Toneel.

Het is dit jaar de elfde keer dat de De Toneel Publieksprijs wordt uitgereikt. Tijdens stemavonden door heel Nederland en via de website www.toneelpublieksprijs.nl zijn de drie finalisten bepaald.

Branden

De voorstelling ‘Branden’, in regie van Alize Zandwijk, werd in het begin van 2010 voor het eerst in Nederland opgevoerd door het Ro Theater. Vanwege de enorm positieve ontvangst werd de voorstelling unaniem geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Daarnaast ontving actrice Fania Sorel Theo d’Or nominatie voor haar rol in deze voorstelling.

Herakles

‘Herakles’ is onderdeel van een reeks theatermarathons over de Griekse mythologie, deze ruim elf uur durende voorstelling volgt het leven van de titelheld, Herakles. Toneelgroep De Appel, de makers van deze voorstelling, werden eerder genomineerd voor de Toneel Publieksprijs voor ‘Odysseus (2008)’ en ‘Tantalus (2004)’. De laatste wist de prijs in 2004 zelfs te winnen.

Midzomernachtdroom

Deze ontroerende voorstelling van Theu Boermans werd vorig seizoen opgevoerd door het vernieuwde Nationale Toneel. ‘Midzomernachtdroom’ is een dramakomedie over het gevecht tussen man en vrouw, waarvoor Pierre Bokma werd genomineerd voor de Arlecchino 2012.

Bron: Promotie Podiumkunsten