Eerste nominatie Toneel Publieksprijs 2013 bekend

Eerste nominatie Toneel Publieksprijs 2013 bekend

Het toneelstuk De Kleine Zielen van Hummelinck Stuurman Theaterbureau is als eerste door het publiek genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2013. De bewerking van Couperus’ De Kleine Zielen is speciaal voor het Couperusjaar 2013 (150 jaar na zijn geboorte) gepresenteerd. De Toneel Publieksprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de beste toneelproductie volgens het publiek. Nieuw dit jaar is dat het publiek het gehele theaterseizoen online en via de smartphone kan stemmen op toneelpublieksprijs.nl.

De Toneel Publieksprijs

Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de Toneel Publieksprijs. Op toneelpublieksprijs.nl kunnen bezoekers van de desbetreffende voorstelling een cijfer tussen de 1 en 10 geven. Heeft een voorstelling 100 stemmen en voldoet het gemiddelde cijfer aan de nominatie-eis, dan is de voorstelling genomineerd voor de Toneel Publieksprijs. Na de nominatie gaat het stemmen gewoon door, zodat aan het eind van het seizoen de winnaar van de Toneel Publieksprijs bepaald kan worden. De winnaar van de Toneel Publieksprijs wordt in september 2013 bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Kans op een wildcard

Ook een voorstelling die na 100 stemmen geen nominatie heeft, maakt nog kans middels één van de wild cards. Behaalt een voorstelling aan het einde van het seizoen alsnog een cijfer dat voldoet aan de nominatie-eis, dan maakt ook deze wild card voorstelling kans op de Toneel Publieksprijs.

Over de voorstelling De Kleine Zielen

Na jarenlange afwezigheid keert Constance (Oda Spelbos) terug naar haar geboortestad Den Haag. Dertien jaar eerder bedroog ze haar echtgenoot met Van der Welcke, waarmee zij uit eerherstel trouwde en een kind kreeg. Ondanks de liefde voor haar familie, blijft Contance gezien worden als overspelige vrouw die de familie te schande heeft gemaakt. De sociale controle, de afgunst en de roddels van een welgestelde Haagse familie botsen met een vrouw die vecht voor levensgeluk en de toekomst van haar kind. In het stuk spelen onder anderen Oda Spelbos, Marc Klein Essink, Thom Hoffman en Marie-Louise Stheins mee. De kleine zielen is in de pers erg goed ontvangen. Zo gaven NRC, De Telegraaf en Het Parool de voorstelling vier sterren.

Actrice Oda Spelbos (speelt Constance in De Kleine Zielen)

‘Het is een feest om deze voorstelling te spelen. Daarom is het ook heerlijk dat het publiek De kleine zielen zo waardeert en deze nominatie toekent. We zijn vereerd!’

Bron: Promotie Podiumkunsten